marți, 25 decembrie 2012


Cresterea ciupercilor Lentinius (pe busteni)

Din punct de vedere comercial trebuie subliniat succesul pe care aceste ciuperci il cunosc pe piata in ultima vreme. Astfel, daca Lentinus era apreciat cu precadere in zona asiatica, acum este una din ciupercile cu cea mai mare cautare in supermarketurile europene si americane. Succesul se poate explica atat prin calitatile ciupercii cat si prin usurinta cu care se adapteaza unui climat artificial.
Spre deosebire de ciupercile Pleurotus si Agaricus, ciupercile Lentinus au nevoie de un alt fel de suport organic pe care sa creasca. Ciupercile Lentinus prefera seva lemnului fata de compost pe post de hrana. Astfel pentru cresterea ciupercilor Lentinus aveti nevoie, pentru proba de cel putin 100 busteni, sau, pentru o afacere ceva mai serioasa cel putin 5000 busteni cam de 1- 1,5 m lungime si intre 10 si 15 cm diametru. Acesti busteni vor fi insamantati cu miceliu si vom astepta ca miceliu sa “cucereasca” busteanul cu “radacinile” sale pentru ca sa creasca ciuperci bune pentru comercializare cam de 12-20 cm diametrul palariei. Ca si la ciupercile Pleurotus si Agaricus, partea de crestere efectiva a ciupercilor este usoara, partea grea este pregatirea substratului nutritiv al ciupercilor. Atat obtinerea cat si pregatirea bustenilor este partea grea si necesita toata munca.
Odata ce aveti bustenii pregatiti si insamantati vor creste ciuperci timp de 3-5 ani.
Pregatirea si altoirea bustenilor
Ciupercile Lentinus cresc atat in mod natural cat si artificial pe trunchiurile copacilor. Pentru a simula conditiile salbatice de crestere a acestor ciuperci aveti nevoie de multe buturugi de 10-15 cm diametru si 1- 1,5 m lungime. Buturugile se prefera a fi de stejar, desi se pot creste si pe carpen, ulm, plop, salcam. De mentionat ca lemnul moale de pin sau brad nu poate fi folosit pentru cresterea ciupercilor precum si steajul rosu.

Buturugile ar trebui taiate toamna, iarna sau primavara, preferabil intre octombrie si februarie. Depozitati buturugile pe un suport, nu lasati sa intre in contact cu murdarie. Puteti sa procurati buturugile din copaci care nu au fost taiati de mai mult de 2 luni. Aveti grija ca scoarta copacului sa nu fie afectata la taiere.
Odata ce aveti cel putin 5000 buturugi pentru o afacere medie urmatorul pas ar fi sa gauriti buturugile. Altoirea buturugilor urmeaza la nu mai mult de 2 saptamani dupa ce au fost taiate. Aveti nevoie de un burghiu pentru a face gauri de 0,75 cm diametru si de 2,4 cm adancime. Faceti cam 20-30 gauri pe buturuga la distante de 15-17 cm intre ele pe lungime si 4-5 cm pe latime. In aceste gauri veti pune cat incape miceliul procurat. Pentru a va asigura ca pe bustean vor creste doar ciupercile Shiitake fara alti competitori pentru hrana cum ar fi bacterii sau alte ciuperci veti astupa gaurile cu ceara calduta. Aveti grija ca ceara sa nu fie fierbinte ca sa nu ia foc busteanul. Apoi insemnati pe bustean data altoirii.
Cresterea ciupercilor Lentinius
Dupa altoire bustenii se vor pune intr-o zona umbrita. Umiditatea este deosebit de importanta pentru buna dezvoltare a ciupercilor si va trebui sa fie urmarita regulat.
Este important ca bustenii sa nu fie niciodata uscati, dar nici sa nu fie foarte umezi sa mucegaiasca. Va trebui asigurata o buna aerisire pentru a preveni mucegairea. In timpul incubatiei bustenii vor fi udati timp de 12 ore odata sau de doua ori pe luna, mai ales in perioadele secetoase din vara.
Prima productie de ciuperci va iesi in aproximativ 6-18 luni, urmand ca timp de 3-5 ani bustenii sa produca in mod constant ciuperci. Productiile cele mai bune vor fi obtinute in cel de-al doilea si cel de-al treilea an.
Recoltarea ciupercilor Lentinius
Fructificarea se anunta prin niste mici inele albe de miceliu la capatul busteanului. In acest moment puteti sa aranjati busteanul putin inclinat sprijinit de ceva pentru a usura recoltarea productiei. Ciupercile pot fi fortate sa fructifice printr-o udare masiva. Daca cresteti ciupercile afara, fara incaperi cu incalzire, e mai bine sa asteptati ploile de primavara sau toamna. Daca doriti o productie buna tot timpul anului atunci ar trebui sa simulati in incapere temperatura si umiditatea specifica toamnei si primaverii.
Ciupercile ar trebui culese cand palaria este deschisa doua treimi. Culesul se face cu un cutit ascutit. Ciupercile proaspat culese pot fi tinute in cutii de carton nu mai mult de o luna la temperatura de 8-10 gr C. Puteti sa uscati ciupercile sau sa le taiati inainte de comercializare, dar veti primi pentru productia dvs un pret net sub cel obtinut pentru ciupercile proaspete.
Riscuri in cresterea ciupercilor Lentinius
Producatorii care cresc ciupercile in natura direct pe copaci au raportat diversi factori de risc asociati cu cresterea ciupercile Lentinus. Aceste riscuri includ: vremea nefavorabila, imbolnavirea ciupercilor, poate chiar probleme pe piata deoarece primavara si toamna, atunci cand cresc ciupercile, pe piata pretul ciupercilor este relativ mic. Verile ploioase pot defavoriza productia de ciuperci, se prefera veri racoroase si uscate. Deasemenea verile lungi si uscate duc la o productie de calitate mai slaba.
Daunatorii ciupercilor pot fi furnicile, veveritele, soarecii, diverse pasari sau chiar caprioarele. Deasemenea animalele care afecteaza coaja bustenilor dauneaza productia de ciuperci.
Alte probleme ar putea sa apara din cauza miceliului de proasta calitate. Discutati cu vanzatorul de miceliu despre conditiile de temperatura si umiditatea care favorizeaza specia de ciuperci care ati cumparat-o.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu